bg
Argan Deluxe is onderdeel van Margan Europe Coöperatie | KvK 55891950 | info@argan-deluxe.nlArgan Deluxe | KvK 55891950 | info@argan-deluxe.nl
Uw winkelwagen is leeg

Geschiedenis

De productie en consumptie van Arganolie gaan ver terug in de geschiedenis. De Feniciërs (de inwoners van Fenicië dat ongeveer het huidige Libanon bestrijkt) waren zich rond het jaar 1219 al bewust van de kracht van Arganolie en Ibn Al Baythar, een arts uit Andalusie, schreef er in die tijd zelfs al een wetenschappelijk artikel over. Maar ook zonder deze ‘wetenschappelijke onderbouwing’ wisten de producenten van Arganolie, de Berbervrouwen, intuïtief en gebaseerd op hun ervaring lang geleden al dat Arganolie goed voor hun welzijn was. Zij noemden de Arganboom niet voor niets de ‘Boom der schoonheid’ of ‘Boom des Levens’.

De Arganboom

De prachtige stekelige Arganboom, Argania Spinosa, is niet bij veel mensen bekend. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat hij alleen voorkomt en groeit in het zuidwestelijke deel van Marokko op een gebied dat ongeveer 700.000 tot 800.000 hectare beslaat. Toch is de Arganboom volgens schatting van botanici met haar 25 miljoen jaar, één van de oudste bomen ter wereld.
De Arganboom gedijt goed in de hete en droge omstandigheden van de zuidwestelijke regio's van Marokko op een hoogte van ongeveer 1000 meter en hij wordt gemiddeld 175 jaar oud. Hoogtes van 10 meter en stamdoorsnedes van 15 meter zijn geen uitzondering. Voor water wortelt de Arganboom wel tot 30 meter diepte.

Vruchten

De vruchten van de Arganboom zijn groen en te vergelijken met olijven. Het verschil met de olijf is dat de Arganvruchten groter en ronder van vorm zijn.  De Arganvrucht bestaat voor ongeveer 25% uit vruchtvlees, dat voor de mens niet eetbaar is. In de Arganvrucht bevindt zich een harde noot en daarin zitten maximaal 2 tot 3 amandelvormige pitten, waaruit de olie wordt gewonnen.
Het is interessant om te weten dat de Arganboom per seizoen ongeveer 30 kilo pitten levert. Een hoeveelheid die goed is voor het persen van 1 liter 100% pure Arganolie.

UNESCO

Helaas is in nog geen100 jaar tijd al meer dan een derde van alle Arganbomen aan kap verloren gegaan. Op dit moment groeien er nog ongeveer 20 miljoen bomen en wordt het omhakken van een Arganboom zwaar bestraft. Toch wordt de boom nog steeds met uitsterven bedreigd. Daarom heeft UNESCO de Arganboom in 1998 toegevoegd aan de World Heritage List en stellen verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld ‘La Fondation pour l'arganier’ nog steeds alles in het werk om verdere afname van het aantal bomen tegen te gaan.

Submenu

Ideal

Laatste Nieuws

3 nov 2020

Hoe gebruik je Arganolie in je haar?

28 mrt 2014

LOTUS Beurs te Houten.

12 mrt 2014

Argan Deluxe in JT Bioscoop

Ideal